Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priprema za izbornu skup{tinu

Vijeće Demokratskog saveza  Hrvata u Vojvodini održalo je u petak 18. siječnja svoju redovitu sjednicu u Subotici. Na samome početku, svi vijećnici su imali prigodu podnijeti izvješće o radu za protekla tri mjeseca, s obzirom da je posljednja sjednica Vijeća održana u studenome. Nakon izvješća o radu, kojeg je podnio predsjednik stranke Petar Kuntić, podnesen je i financijski izvještaj za proteklu godinu. 
U okviru sljedeće točke dnevnoga reda, a na prijedlog predsjednika Kuntića, povećan je broj delegata za sljedeću skupštinu. Sada taj broj iznosi 297, što znači da na području Sombora ima 100, a na području Subotice 200 delegata. Donesena je odluka da će se u Subotici skupština održati 10. veljače, a u Somboru 17. veljače, te će to predstavljati pripremu za redovitu izbornu skupštinu DSHV-a koja je zakazana za 2. ožujka. Na sjednici Vijeća, kako bi Statut DSHV-a bio moderniziran, izmijenjeni su neki njegovi dijelovi. Pokraj dva amandmana koje je predložio Kuntić, usvojen je i prijedlog Ivana Karana da se uvede Statutarno povjerenstvo kao novo tijelo DSHV-a. Također, donesena je odluka i o visini godišnje članarine. Antonija Čota je sve nazočne obavijestila o tome da je formiran Forum žena DSHV-a za čiju je predsjednicu izabrana Marijana Čović. Donesena je odluka da se učenici iz Đurđina, koja pohađa hrvatski odjel, kupi računalo za njezine posebne potrebe. 
REAGIRANJA: Vijeće DSHV-a je razmatralo optužbe što ih je u broju »Hrvatske riječi« iznijela skupina članova kulturno-umjetničkih društava optužujući vijećnike Ađina i Šimunova, da su postupali protivno »njihovim osjećajima i radu« nazivajući to sudjelovanjem u nekorekt-nom političkom potezu u odnosu na bivše članove UO »Hrvatske riječi«, navodeći da su oni časno i pošteno obavljali svoju dužnost. Vijeće smatra da je na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća gospodin Andrija Ađin, kao i ostali članovi DSHV-a u tom tijelu, samo poštivao stranačku disciplinu i zastupao stajalište DSHV-a, koje se sastoji u ocjeni o lošem radu smijenjenih članova UO. Vijeće sa žaljenjem  konstatira da se među potpisnicima nalazi i članica Vijeća, koja ne dolazi na sjednice HNV-a, a gdje je svoje stajalište mogla iznijeti bez ikakvih posljedica. Vijeće je razmatralo i objavljivanje biltena »Glas Šokadije«, te je ocijenilo da  HNV, kao osnivač  »Hrvatske riječi«, treba ispitati kako se »Hrvatska riječ« pojavljuje kao izdavač ovog biltena, a bez znanja osnivača.
Marijana Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika